Skoči na glavno vsebino

TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije (ACS) in ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Tudi letos je kampanja potekala na OŠ IC Ljutomer in je bila predvsem umetniške narave. Tako smo z različnimi mentorji izvedli pet delavnic učenja:

  1. A.I. GULAŠ – pokušina aplikacij umetne inteligence (ChatGPT, Stable Diffusion, DALL-E)

A.I. stoji za besedami artificial intelligence – umetna intelegenca katere leto 2023 je zagotovo prelomno. Na voljo imamo kar več programov in botov, ki bodo (so) v kratkem neizogibno postali obvezen pripomoček in del življenja modrenega človeka, zato je pomembno, da jih ljudje spoznamo in se jih naučimo uporabljati. Med predstavitvijo smo spoznali razvpiti klepetalni robot ChatGPT 4, za generacijo grafičnih podob pa sta poskrbela Stable Diffusion in DALL-E. Tečaj je vodil mentor Mitja Gerič.

2. Ustvarjanje z orffovimi glasbili

Na svetu obstaja neskočno število glasbil, najrazličnejših oblik in zvokov. To leto so učenci OŠ Ivana Cankarja pripravili nekonvencionalne instrumente, katere so s sodelujočimi na kreativen način vključili v celotno kompozicijo – instrumenti se glede na naracijo vključujejo v pesem (učenci pomagajo peti, sodelujoči pa se po občutku vključujejo v glasbeno zgodbo). Po različnih variacijah, smo se odločili katere instrumente in kdaj/kako/volumen bomo vkomponirali v celoto. Na koncu smo pesem in celotni aranžma tudi posneli in delili s vsemi, ki so prisostvovali pri produkciji. Ustvarjanje je vodila Mojca Pšeničnik.

  1. Varno v gore!

Predstavitev je imela štiri splošne cilje:

– Aktivno preživljanje prostega časa v naravi;

– Razvijanje pozitivnega odnosa do narave, naravnih bogastev;

– Skrb za zdravje, varnost in za občutek gibanja v gorskem svetu;

– Seznanjanje z nevarnostmi v gorah.

Na OŠ IC Ljutomer že več let deluje planinski krožek. Vsako šolsko leto se organizirata dva do tri izleti v širši okolici naše šole. Planinski pohodi so prilagojeni starosti otrok – do 7 kilometrov. Učenci 3. razreda so vodniki, saj so to traso že pretekli in prehodili. Najprej sodelujoče seznanijo s temo, kako se pravilno pripravi nahrbtnik z vso osnovno opremo, ki jo rabimo za na pot. Nato jih seznanimo s pravilno in varno hojo ter osnovami orientacije. Vsak pohodnik si tudi izdela markacijo iz das mase. Naučijo se verz o markaciji. Na tablah ob robu gozda so predstavljene informacije o gozdnem rezervatu (pragozd), o rastlinah in živalih, ki jih najdemo na tem območju. Pohodi potekajo v pravem športnem duhu pod mentorico Brigito Čeh.

  1. Osnove audioakustike, ozvočenje dogodka in koncert

Za ozvočitev prireditev, predavanj, potopisov in manjših koncertov na potrebujemo ogromno drage opreme, ne audio tehnikov – lahko se naučimo sami postaviti primerno zvočno sliko. V ta namen smo se učili rokovati z zelo priročno in mobilno Behringer X AIR XR18 mešalno škatlico. Prvo uro smo poslušali osnove akustike in zakonitosti obnašanja zvoka, temu pa je sledila konkretna tonska poskušina – postavitev celotne zvočne opreme za koncert, nastavitev zvoka, EQ in na samem koncu tudi brezplačen koncert ljutomerskih psychobillyev Cyphre Louis. Predavanje je vodil mentor Peter Beznec.

  1. Portretna delavnica

Delavnica je bila namenjena učenju risanja glave in portreta v naravni velikosti. Skozi pregled zgodovine so udeleženci spoznali značilnosti portretnih upodobitev v zahodni umetnosti, se seznanili z anatomijo in proporci glave, raziskovali prijeme za tridimenzionalno upodobitev obraza, se naučili pravil stilizacije glave ter načinov risanja obraznih detajlov. S tehniko risanja na papir s svinčniki različnih trdot bodo teoretično pridobljena znanja preizkusili na praktičnih primerih. Delavnico je vodil mentor Vitomir Kaučič.

Tečajev vseživljenskega učenja se je udeležilo več kot 70 ljudi, pretežno otrok OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, ki so skozi oblike neformalnega učenja v sproščeni klimi razvijali svoje hobije in bili deležni strokovne podpore. Predvsem pa smo spodbujali radovednost na vsakem omenjenem področju in medgeneracijsko druženje in povezovanje. Učenje je lahko tudi zabavno in se nikoli ne konča! – To je bil tudi naš moto.

Se vidimo naslednje leto!

Koordinator Miloš Bavec, junij 2023

Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer

Tudi letos smo v tednu vseživljenjskega učenja priredili 5 delavnic:

SNEMANJE ŠPORTNEGA KRATKEGA FILMA

V delavnici so učenci posneli kratki športni film. Učili so se kadriranja z uporabo ekstremnih zornih kotov in širokokotnega objektiva. Uporabljali so akcijske kamere. Zmontiran film film so grafično in zvočno opremili.

SCENARISTIČNA DELAVNICA

V delavnici je mentor Vitomir Kaučič udeležencem predstavil proces snovanja prirejenega scenarija. Spoznali so zanimive scenaristične strategije: delo s kartotečnimi karticami, uporabo miselnih vzorcev in uporabo programa Celtx za pisanje scenarija. Seznanili so se z načinom pisanja po principu pokaži ne govori. Literarni odlomek iz romana Girl in Pieces so predelali v kratek prirejen scenarij.

VARNO V GORE

Mentorica Brigita Čeh je udeležencem predstavila priporočila za varno pohodništvo. Izdelali so svoje markacije. Z likovnimi izdelki so pokazali kako si predstavljajo svoj idealni izlet v gore.

IGRALSKA DELAVNICA ZA NAJMLAJŠE

Udeleženci so se pod vodstvom mentorja Miloša Bavca preizkusili v igranju različnih vlog, predstavil jim je različne šole igre in metode vživljanja v vlogo. Raziskovali in spoznavali so svoje potenciale na področju izražanja čustev in psihičnih stanj ter zavedanja omejujočih predsodkov o sebi.

MALA FILMSKA DELAVNICA

V delavnici smo z udeleženci posneli prizor po njihovem prirejenem scenariju. Pri tem se se seznanili z in se preskusili v vlogi snemalcev, režiserjev, igralcev, lučkarjev in snemalcev zvoka. 

V tednu vseživljenskega učenja  smo tudi letos priredili 5 delavnic. 

Berimo skupaj, delavnica v kateri mentorica Katja Kraljič spodbuja bralno kulturo in navdušuje učence in otroke v vrtcu za branje kvelitetne otroške literature. Delavnica je potekala v Vrtcu Cven in v šolski knjižnici.

V delavnici portretne fotografije smo se po kratkem uvodu, kjer smo spoznali delovanje fotoaparata in spoznali zanimiva kompozicijska pravila , odpravili na teren in izdelali zanimive fotografije, nekatere smo naknadno obdelali. Oglejte si jih.

V delavnici Z markacijo na pot so učenci z mentorico Brigito Čeh preživeli dva čudovita dneva v naravi izdelovali markacije in spoznavali planinska pravila. Učenci so z veseljem ustvarjali.

V delavnici Igre po metodi je mentor Miloš Bavec udeležence uvedel v skrivnosti igre po metodi. To je vključevalo veliko sproščanja, posnemanja, brskanja po čutnem spominu in premagovanje strahu pred nastopanjem.

V Dramski ustvarjalnici so udeleženci pod vodstvom mentorice Stanke kukolj spoznavali socialne igre vlog za povezovanje v skupine, se preizkusili v improvizaciji in igri vlog po dramskem besedilu. Pripravili so tudi preprosto sceno.

Delavnice so udeležencem ponudile veliko možnosti za vrstniško
sodelovanje, druženje, zabavo in razvijanje ustvarjalnih idej.

zapisal : Vitomir Kaučič

Dostopnost